Gastcolumn Jet Idskes: Na de start linksaf

“Ellen, ik weet dat je het druk hebt, en dat je daardoor niet meer als vast bemanningslid mee vaart met Diricawl, maar wil je toch mee de acht uur Oosterschelde varen?”

“Ik vaar niet meer mee omdat ik het te druk heb, waar zit dan de logica in dat ik acht uur ga varen?”

“Nou, het is een soort puzzeltocht. En aangezien jij goed kan navigeren…”

“Een puzzeltocht? Met opdrachten?”

“Nee, geen opdrachten. Je krijgt een rakkenkaart, je mag elk rak maar twee keer varen, er zijn drie startplaatsen en tussen vijf en zes moet de hele club in dat muizengaatje voor Sint Annaland finishen. Degene met de meeste mijlen, op handicap dan he, is de winnaar.”

“Oh, dus we hebben ook eens kans op line honours!”

“Liever niet. Dan laten we een uur zeilen liggen…”

Ze wilde. En daarmee had Diricawl haar bemanning compleet. Gezien de volle agenda’s van de diverse dames werd de boot een week eerder al van Veere naar Sint Annaland gebracht. Dat is een raar gevoel, je boot een week uit logeren. Gelukkig lag ze tussen allemaal andere boten van haar eigen maatje, en niet tussen die hele grote jongens. Daar had ze zich met haar negen meter vast heel nietig gevoeld…

Vrijdagavond, na het eten want er moesten nog kinderen naar sportclubs gebracht en mannen geïnstrueerd over hoe ze het weekend zonder hun vrouw moesten overleven, reden we dus vier vrouw sterk naar Stalland, met de gedachte in Buutengaets nog even wat tactiek te bespreken. Op Twitter waren we al geadviseerd over polaire diagrammen, maar wij hadden eerder een wijntje op een polaire temperatuur in gedachten. Eenmaal met de kaarten op tafel werden we door daar al aanwezige andere bemanningen overspoeld met tips, die we stuk voor stuk niet bijster begrepen. ‘Na de Keeten B moet je terug’, tja, wat heb je er aan? Het afzakkertje aan boord van de Luwte sloegen we (verstandig) af. We moeten nog zeilen morgen.

Eenmaal buiten, voor de start was er van alle tactiekbesprekingen nog maar een ding blijven hangen. Na de start linksaf. Wat we gedaan hebben. Een heerlijke zeildag, zeven uur en 52 minuten gezeild, 36 mijl wat ons een keurige zestiende plek in een veld van veertig opleverde: volgend jaar weer!

Jet Idskes

Diricawl

21 juni 2015|